Frie radikaler | Derfor skader de dit hår

Du har sikkert stødt på det flere gange i forbindelse med skønhedsprodukter – frie radikaler er noget skidt! Men hvad er de der frie radikaler for en størrelse, og hvorfor skader de dit hår? Læs med her, hvor vi giver dig svaret og fortæller dig, hvilke ingredienser i dine hårprodukter, der kan beskytte dine lokker mod de frie radikaler.

Kvinde med langt hår omgivet af røg med frie radikaler

Hvad er frie radikaler?

For at kunne forstå, hvad frie radikaler er, skal du med et kort smut i kemilokalet – kort og godt, uden at det bliver aaalt for langhåret!

Frie radikaler er kemisk ustabile molekyler, som altid er på jagt efter andre molekyler at ”hooke” sig op med, fordi de er i elektron-underskud. De ser så at sige sit snit til at stjæle elektroner fra andre molekyler for på den måde selv at blive stabile. Det resulterer i, at det molekyle, som er bliver bestjålet, står tilbage og mangler en elektron. Og så har vi balladen...!

frie radikaler kan frem­­provokere ældnings­processen i dine lokker


For nu er det bestjålne molekyle pludselig selv en fri radikal, som kan nedsætte funktionen af andre celler og i værste fald være skyld i, at de dør. Når de frie radikaler har ødelagt tilstrækkeligt mange celler i en organisme, ældes organismen. Denne proces kaldes oxidativ stress. Heldigvis kan du gøre noget for at bekæmpe denne proces. Læs med videre, og find ud af hvordan. 

Sådan skader frie radikaler dit hår

Dit hår består af molekyler. Og som du sikkert allerede har gættet, kan den proces, som vi beskrev for dig lige før, også finde sted på dit hår, nærmere lokaliseret i din hovedbund.

Du finder bl.a. frie radikaler i tobaksrøg, forurenet luft, UV-stråler, radioaktiv stråling, organiske opløsningsmidler og kemiske stoffer – dermed noget, du i mere eller mindre grad er i daglig kontakt med.

Studier har vist, at hår, der udsættes for frie radikaler i store mængder over en længere periode, har en tendens til at ældes hurtigere – ligesom huden gør det. Din genetik spiller naturligvis også en rolle i hele puslespillet, men frie radikaler kan fremprovokere ældningsprocessen i dine lokker. Og gråt hår er da super smukt og ganske vist moderne, men ældningen ledsages jo ofte af tyndere hår og hårtab – hvilket nok ikke liiiige står øverst på din ønskeseddel for en god hårdag, vel?

Antioxidanters påvirkning på frie radikaler

Beskyt dit hår mod frie radikaler med 

blåbær og fransk eg

Din genetik kan du ikke løbe fra, men du kan selv gøre noget for at beskytte dit hår mod de frie radikaler, som du møder i din hverdag. Få fat på hårprodukter, der indeholder ekstrakter af fransk eg eller blåbær. Disse ingredienser bekæmper nemlig oxidativ stress og har antioxidante egenskaber. Antioxidanterne kan sagtens undvære en elektron og stadig fungere, og giver den dermed gerne videre til de frie radikaler. På den måde, sikrer du dig, at de frie radikaler ikke laver ballade med dit hår.

Repair serie.png

Produkter med fransk eg

Alle hårprodukterne i IdHAIR Elements Xclusive Repair indeholder ekstrakter af fransk eg, så du ved hårvask og efterfølgende pleje af dine lange lokker kan beskytte dit hår mod frie radikaler. Serien indeholder både en shampoo, conditioner, hårkur og et serum. 

colour.png

Produkter med Blåbær

Du finder blårbærekstrakt i IdHAIR Elements Xclusive Colour shampoo og conditioner. Udover at beskytte mod frie radikaler, beskytter produkterne også din hårfarve så den altid stråler. 

Fransk eg beskytter mod skader på hår fra frie radikaler
IdHAIR Elements Xclusive indeholder fransk eg mod frie radikaler

Have a nice hair day!

IdHAIR anmeldelser

Trustscore 4,8 ud af 5

Beregnet på baggrund af 119 anbefalinger på Facebook