Solskadet hår | 5 skader solen gør på dit hår

Hvordan undgår jeg solskadet hår?

Er du en af de mange danskere, der eeeelsker at solbade, bør du læse med her, hvor vi kaster lidt (sol)lys over de hyppigste skader som solen kan gøre på dit hår og hvordan du undgår dem. 
Aaarh, solen skinner, og du sidder måske allerede med snuden i vejret drejet direkte i solens retning, så snart den gør antræk til at titte frem på himlen. 

Fra maj til august står solen højt nok på himlen over Danmark til, at dens stråler kan optages igennem din hud og omdannes til D-vitamin – et vitamin, som er godt for dit hår, og som kan have en indirekte virkning på din hårvækst. 15-20 minutter ude i solen dagligt i perioden fra maj til august er alt, hvad en typisk, lys skandinaver har brug for, for at opnå de positive virkninger fra solen.
Alt det lyder jo meget godt – og er du tilmed én af dem, hvor solen giver dig et smukt spil i form af lyse striber i lokkerne, lyder det jo bare ekstra godt. Men hvis solen får lov til at stege ned på dit hår hen over hele sommeren, kan det nedbryde keratinet i dit hår, og det er her, skaderne på dit hår begynder at vise sig. Læs med her og opdag de 5 skader, solen gør på dit hår. 

5 tegn på solskadet hår

Har du et typisk skandinavisk, fint hår, kan dit hår være mere modtagelig over for solens skadelige UV-stråler, end hvis du er udstyret med et mørkere og kraftigere hår fra naturens side. De mørke pigmenter i håret virker nemlig som en slags skjold mod solens stråler – for en tid.

Hvis du efter endt sommer kan vinge én eller flere af nedenstående punkter af, er du højst sandsynlig indehaver af solskadet hår.

1. Spaltede spidser

Solen ”slider” på dine spidser og gør dem spaltede. Spaltede spidser knækker nemmere, og så ryger noget af de lange lokker altså – gisp!  

Når solens stråler rammer dine hårs spidser, begynder de at udtørre og blive svækkede. Dette fører til, at de ydre lag af håret begynder at skalle af, hvilket resulterer i spaltede spidser. Disse spaltede spidser er ikke kun et kosmetisk problem; de gør også håret mere skrøbeligt og tilbøjeligt til at knække eller falde af. 

Forestil dig, at dit hår er som en gammel reb, der begynder at flosse i enderne efter gentagne udsættelser for solens UV-stråler. Spaltede spidser kan virke som en snigende fjende for dit hår, idet de gradvist bevæger sig op ad hårstrået og forårsager yderligere skader. Gå til angreb med et helt særligt hårprodukt, som vi løfter sløret for længere nede i blogindlægget. 
<span class="box--sub-heading">2.</span>Tørt hår

2.Tørt hår

Én af de mange skader solen kan gøre ved dit hår er, at den udtørrer dine lokker hen over sommeren. Når solens stråler rammer dit hår, begynder den langsomt at nedbryde de naturlige proteiner og fedtstoffer, som holder håret smidigt og fugtigt. Dette fører til, at håret mister sin elasticitet og dets evne til at holde på fugtigheden, hvilket resulterer i tørt og sprødt hår.

3.Udtyndet hår

Solen kan forårsage udtynding af håret på grund af dens skadelige virkninger på hårsækkene og hårets struktur. Når håret udsættes for solens UV-stråler over længere tid, kan det føre til skader på hårsækkene, hvilket resulterer i hårtab eller udtynding af manken.

Desuden kan UV-stråler også nedbryde keratinproteinet i håret, som er ansvarlig for hårets styrke og elasticitet. Dette kan føre til, at håret bliver svagere og mere tilbøjeligt til at knække eller falde af! 

Derudover kan solens skadelige virkninger på hårstråene også føre til en generel forringelse af hårets tilstand, hvilket kan medføre tab af volumen og fylde, som kan give indtrykket af at håret er udtyndet.

4. Kruset hår

Solen kan gøre dit hår kruset, fordi det slider på det yderste lag af dine hårstrå – skællaget. Skællaget har den vigtige opgave at beskytte hårets kerne og holde det smidigt og glat. Når dette lag bliver beskadiget af solens virkning, bliver hårstrået mere ujævnt og ru, hvilket resulterer i kruset hår.  

I et mikroskop ville dine krusede hår ligne flotte, struttende juletræer, hvilket højst sandsynligt ikke står højt på din ønskeseddel til jul.

5. Falmet hårfarve

Solen falmer din hårfarve. Når solens UV-stråler rammer dit hår, begynder de at nedbryde de farvepigmenter, der findes i håret. Disse pigmenter giver dit hår dets naturlige farve eller den farve, du har fået ved farvning. UV-strålerne virker på samme måde som en blegemiddel og gradvist nedbryder pigmenterne, hvilket resulterer i en falming af hårfarven. Dette er især tydeligt hos personer med farvet hår, hvor solens virkning kan få den opnåede farve til at se mat og ujævn ud.

Men heldigvis findes der farvebevarende produkter der gør, at tiden i frisørstolen med farve i håret ikke er spild af tid og penge. Det ​kan du læse mere om senere i blogindlægget. 

Sådan beskytter du dit hår mod solens skader

Heldigvis kan du selv gøre noget for, at dit hår ikke bliver tørt, spaltet, udtyndet, kruset eller falmet af solen. For ligesom med din hud kan du også beskytte dit hår mod de skadelige UV-stråler og holde dine lokker glansfulde, smidige og sunde hen over sommeren.
1. Beskyt håret med en hat

1. Beskyt håret med en hat

Brug en sommerhat som skygge til dit hår, hvis du gerne vil opholde dig uden for i solens stråler. Der findes så mange skønne sommerhatte i forskellige prisklasser og looks – alt lige fra feminin til rå.
2. Brug solbeskyttende hårprodukter

2. Brug solbeskyttende hårprodukter

Gå efter hårprodukter med solbeskyttende egenskaber, når sommersolen steger. Hårprodukter med solbeskyttende effekter finder du blandt andet i vores styling- og plejeserie fra IdHAIR Elements Xclusive

Et andet fantastisk produkt, som beskytter dit hår mod solens hårde UV-stråler er 911 Rescue Spray, som både fås med parfume i Elements Xclusive og uden parfume i Sensitive Xclusive-serien3. Brug farvebevarende hårprodukter

IdHAIR Elements Xclusive Colour Shampoo og Colour Conditioner sørger for at holde bedre på farven i dine lokker, hvis du har farvet dit hår.

Colour-hårprodukterne er ikke kun gode til de farvede lokker, når det handler om at forebygge solskader på hår. Mindsk også forekomsten af tørre og livløse lokker i naturlig hårfarve ved at bruge shampooen og conditioneren fra IdHAIR Elements Xclusive Colour, som indeholder masser af pleje til dit hår.
Elements Xclusive Repair <span class="box--sub-heading">Split End Elixir</span>

Elements Xclusive Repair Split End Elixir

Et supervåben til bekæmpelse af spaltede spidser og beskadiget hår! Denne reparations serum er skabt til at øjeblikkeligt styrke og genopbygge håret, hvilket efterlader det silkeblødt og skinnende.

Se Elements Repair Split End Elixir som en slags dagcreme til håret. På samme måde som en dagcreme til ansigtet fugter og plejer huden i løbet af dagen, så tilfører dette serum fugt og pleje til håret, mens det bruges. Ligesom en dagcreme beskytter huden mod miljømæssige påvirkninger og forbedrer dens udseende og sundhed, hjælper Elements Xclusive Repair Split End Elixir med at beskytte håret mod skader forårsaget af miljømæssige faktorer som solen, vind og forurening. Samtidig forbedrer den hårets udseende og styrke ved at reparere skader og reducere spaltede spidser.


Læs om Split End Elixir

4. Brug hårkur

Forkæl eventuelt også dine lange lokker med en god hårkur oftere i sommerperioden for et sundt og glansfuldt hår og gå på opdagelse i farvekurene fra IdHAIR Colour Bomb, der kan pifte et tørt og træt hår op med fornyet glans og farve samtidig med at de genopfylder dit hår med keratin, som solen har nedbrudt. 

Psst! Du kan også vælge at blande din yndlings-hårkur med en Colour Bomb og på den måde multimaske dig til sundt, glansfuldt og nyfarvet hår. God sommer og god hårdag!


Have a nice hair day
     Instagram
Tag dine egne billeder med #idhairdk og få muligheden for at inspirere andre, samt få chancen for at blive vist på vores Instagram-profil.