Hårtype | Sådan finder du frem til din

Guide til din hårtype

Fint hår, tykt hår, fedtet hår, krøllet hår, glat hår… Hårtyperne er mange, og du ved måske ikke lige heeeelt, hvilke kategorier af hårtype, dit hår hører til. Fortvivl ikke!

Efter denne guide på 6 punkter skulle du gerne være i stand til at definere din hårtype.  
<span class="box--sub-heading">1. Hårdensitet:</span> Hvor meget hår har du på hovedet?

1. Hårdensitet: Hvor meget hår har du på hovedet?

Start med at undersøge densiteten af dit hår. Densitet betyder, hvor mange hårstrå du har på hovedet. Og bare rolig, du skal ikke til at tælle hvert enkelt hårstrå…! Det er faktisk super nemt at finde frem til din hårdensitet.

Sådan finder du densiteten på dit hår:

Tag en stor tot hår, stryg den til siden langs dit hoved – lidt ligesom hvis du ville lave en skilning. Jo mere hovedbund, der er synligt, jo tyndere er densiteten af dit hår. Densiteten på dit hår udvikler sig igennem hele livet og kan blive påvirket af eksempelvis hormonelle forandringer og resultere i hårtab.
<span class="box--sub-heading">2. Hårdiameter:</span> Hvor tykt er dit hår?

2. Hårdiameter: Hvor tykt er dit hår?

Du kan sagtens have en høj densitet af hår – altså have mange hår på hovedet – samtidig med at dit hår er tyndt og fint. For når vi kigger på tykkelsen af dit hår, er det diameteren af hvert enkelt hårstrå, der er det interessante.  

Sådan finder du diameteren på dine hårstrå:

Grib fat om et hårstrå med pegefingeren og tommeltotten og føl på hårstrået. Hvis du nærmest ikke kan mærke hårstrået, er din hårtype af den tynde slags. Desto mere du kan mærke tilstedeværelsen af hårstrået mellem dine fingre, desto tykkere hårtype har du.
<span class="box--sub-heading">3. Fedtet hår:</span> Hvor meget fedter dit hår?

3. Fedtet hår: Hvor meget fedter dit hår?

Din hovedbund producer fedt – spørgsmålet er bare om hvor meget. Når du ved, om du har en fedtet hårtype, vil du kunne få en indikation af, hvor meget du bør vaske dit hår.

Sådan finder du niveauet af fedt i dit hår:

Vask håret inden du går i seng og lad det lufttørre – så er håret klar til ”fedt-testen” fra morgenstunden. Snup et lommetørklæde eller anden form for tyndt papir efter en god nattesøvn på dit nyvaskede hår og pres det ned mod din hovedbund forskellige steder – gerne bag ørene eller på kronen af dit hoved (den bagerste del på toppen af hovedet). Jo mere fedtet dit lommetørklæde er, jo mere fedtet hårtype har du.
Fedtet hår

Det fedtede område på lommetørklædet ses meget tydeligt, når dit hår er af den fedtede type. Med fedtet hår har du sikkert lyst til at vaske dit hår hver dag – og det forstår vi godt. Selvom det er dejligt at vaske hår, kan hyppige hårvaske faktisk være årsagen til, at du har fedtet hår! Vi har lavet et helt blogindlæg om, hvordan du slipper af med fedtet hår, som du kan læse lige her.
Kombineret hår

”Fedtpletten” på lommetørklædet er ikke så synlig, men den er der. Det betyder, at du har kombineret hår med sektioner, hvor din hovedbund producerer mere fedt end andre steder på din hovedbund – lidt ligesom du sikkert kender det om hudtyper.
Hårtpe Guide

Tørt hår

Ingen fedtpletter på lommetørklædet indikerer, at din hårtype er tør. Hvis din hovedbund er meget tør, anbefaler vi dig at bruge en fugtgivende shampoo mod tør hovedbund som eksempelvis IdHAIR Solutions No. 2.

4. Hårets elasticitet: Hvor langt kan du strække dit hår?

Dit hårs elasticitet kan indikere, om du har en stærk og sund hårtype.

Sådan finder du dit hårs elasticitet:

Pluk et hårstrå efter en hårvask, mens dit hår stadig er vådt og stræk så lige så stille i dit hårstrå. Jo længere du kan strække dit hårstrå uden at det knækker, jo stærkere og sundere er det.
Hvis dit hårstrå er sundt og stærkt kan det faktisk strækkes helt op til 50% i våd tilstand, før det knækker – imponerende, ikk’? Oplever du derimod, at dit hårstrå nærmest når at knække, inden du strækker i det, har du en hårtype med lav elasticitet. En hårtype med lav elasticitet kræver en styrkende hårkur som eksempelvis den fra IdHAIR Elements Xclusive Repair.
<span class="box--sub-heading">5. Hårporøsitet:</span> Flyder dit hår?

5. Hårporøsitet: Flyder dit hår?

Find et stort glas, fyld det med lunkent vand og lav så en ”flyde-test” med et par af dine hårstrå ved at komme dem ned i vandglasset. Vent et par minutter og se, hvor i glasset dit hårstrå placerer sig.

Læs med videre, hvor du finder de forskellige porøsiteter et hårstrå kan have, altså dit hårs evne til at holde på fugt…

Placeringen af dit hårstrå fortæller dig om dit hårs porøsitet


Lav porøsitet

Lav porøsitet

Hvis dit hårstrå placerer sig i vandoverfladen, er det fordi antallet af porer er få dermed kan hårstrået ikke absorbere så meget vand. Når din hårtype er af lav porøsitet, vil du sikkert også opleve, at dit hår tager evigheder om at tørre. En god shampoo og conditioner til dig med en hårtype, der er af lav porøsitet, kunne være IdHAIR Elements Xclusive Volume.

Glide-testen

En anden måde at tjekke, om din hårtype er porøs, er ved lave ”glide-testen”.

Grib fat om et hårstrå med din pege- og tommelfinger. Start fra spidserne og glid op af hårstrået med dine fingre. Desto flere ”bump”, du mærker på vejen op af hårstrået, desto større sandsynlighed er der for, at du har en porøs hårtype.Mellem til normal porøsitet

Mellem til normal porøsitet

Hvis dit hår ligger og flyder rundt midt i vandet efter et par minutter, kan det indikere, at dit hår er af mellem til normal porøsitet. Det betyder, at det absorberer den helt rette mængde fugt. Her vil IdHAIR Elements Xclusive Moisture shampoo og conditioner være et godt valg til dine hårvaske-vaner.

Eller prøv fugtprodukterne fra Curly Xclusive - også selvom dine lokker ikke ejer den mindste krølle! Moisture-produkterne fra Curly en genial fugtkilde til frisuren, om der er krøller eller ej i den. 
<span class="box--sub-heading">6. Hårstruktur:</span> Hvor meget krøller dit hår?

6. Hårstruktur: Hvor meget krøller dit hår?

Din hårtype kan også kategoriseres inden for din hårstruktur. Der er fire overordnede kategorier som din hårtype kan placeres i: glat, bølget, krøllet eller ”kinky” – sidstnævnte lyder måske en smule frækt, men betydningen skal i stedet findes i det engelske ords oprindelige betydning, nemlig kruset og krøllet. ”Kinky-krøller” er med andre ord ultra-små og tætte ”spolekrøller”.

Hårkategorierne kan yderligt inddeles i 3 underkategorier. Hop med i gennemgangen nedenfor og find frem til din hårtypestruktur ved at nuppe et hår fra hårbørsten og læg det på et bord.
Høj porøsitet

Høj porøsitet

Et hårstrå der har gennemgået mange kemiske behandlinger, vil højst sandsynligt synke til bunden, fordi det er porøst. Det gør det, fordi dine hårstrå har mange porer, som kan suge en masse vand til sig. Hvis du har en meget porøs hårtype, kan du opleve, at dit hår hurtigere bliver ”frizzy” og filtret.    

Dit hårstrå kan også stå lodret i vandglasset efter et par minutter. Det kan måske være, at du har ladet dine lysnede lokker blive til en lækker ombre, og der dermed kan der være stor forskel på porøsiteten i dit hårstrå; den behandlede del af dit hårstrå vil synke til bunden og din udgroning vil stå øverst.

Hvis du har en meget porøs hårtype, bør du finde en hårplejeserie med masser af pleje, som kan genopbygge styrken i dine hårstrå. Det kunne eksempelvis IdHAIR Elements Xclusive Repair-serien, som er udviklet til at pleje skadet hår eller protein-produkterne fra Curly Xclusive. 
Hårtype 1: Du har glat hår

Hårtype 1: Du har glat hår

Dit hårstrå ligger fladt og lige på bordpladen. Når din hårtype hører til den glatte type, ligger dit hår fladt ned langs din hovedbund og helt ned til spidserne af dit hår, og du har højst sandsynligt et fint hår.
Hårtype 2: Du har bølget hår

Hårtype 2: Du har bølget hår

Dine lokkers struktur bugter sig i bløde ”S”-bølger med alt lige fra to svage bølger til flere markante. Hvis du har langt hår, starter dine bølger typisk fra øret og ned.
Hårtype 3: Du har krøllet hår

Hårtype 3: Du har krøllet hår

Du kan have alt lige fra store, løse krøller til tætpakkede proptrækkerkrøller, og selvom du strækker i hårstrået på bordpladen, forbliver det krøllet. 
Hårtype 4: Du har kinky krøller

Hårtype 4: Du har kinky krøller

Når du har en hårtype som denne er du højst sandsynlig ikke tvivl. Formen på dine krøller er super tætpakket.

Dit hår kan have sektioner med forskellige hårtyper, eksempelvis kan du have en tot i nakken, der krøller mere end dit hår i fronten. Samtidig kan et enkelt hårstrå være porøst i spidserne, som kræver én form for pleje og fedtet ved hovedbunden, der kræver en anden form for pleje.
Og nu når du forhåbentlig kender din hårtype lidt bedre, vil du have nemmere ved at vælge de rigtige hårprodukter, der passer bedst til netop dit hår – du er hermed et skridt nærmere en god hårdag.   Have a nice hair day
     Instagram
Tag dine egne billeder med #idhairdk og få muligheden for at inspirere andre, samt få chancen for at blive vist på vores Instagram-profil.